Tomasu, sojasaus uit Rotterdam, 'smaakt waanzinnig'
Sojabonen en granen uit de Hoeksche Waard vormen het hoofdbestanddeel van Tomasu, een sojasaus, gebrouwen in Rotterdam.

Na vijf jaar hard werken krijgt de wereld het 'kind' van BoerBakkerBert vandaag te zien en te proeven. ,,Dit is zo fokking lekker.''

Twee bakkers, een boer en een marketingman. Met z'n vieren vormen ze BoerBakkerBert, makers van Tomasu, een sojasaus waarvoor ze de afgelopen jaren een complete keten hebben opgezet. Van de perfecte sojabonen en tarwe in de vruchtbare akkergrond bij boer Jeroen Klompe in Oud-Beijerland, tot het sojabrouwen door bakkers Thomas Uljee en Piet van Westen en het bottelen in flesjes met de juiste presentatie, waar Bert Mulder zich mee bezighoudt.

'Een ongepolijste Netflix-serie' noemt Mulder het traject dat de vier met elkaar hebben afgelegd om tot de sojasaus, volgens eeuwenoud keizerlijk brouwproces, te komen.

In rijen staan de flesjes Tomasu -Thomas op z'n Japans klonk gewoon goed- op de grote tafel. Een kaartje om de hals vermeldt uit welk vat de soja afkomstig is. Daarachter de vaten waarin nieuwe sojasaus staat te gisten. Na vijf jaar 'spelen' is vandaag de officiële lancering. Spannend, maar de eerste complimenten zijn al binnen.

Overtuigd van hun product reisde het viertal naar de Franse makers van Sel de Guérande, omschreven als beste ter wereld en favoriet van chef-koks. ,,Die waren compleet ondersteboven'', klinkt het met onverholen trots. Ook Nederlandse sterrenchefs roemen de 'waanzinnige smaak'.

De Tomasu sojasaus staat nu centraal bij BoerBakkerBert, maar in andere potjes en vaten liggen meer producten te rijpen. ,,De basis is gelegd, nu zijn de mogelijkheden oneindig'', belooft Van Westen.