Ze komen uit de regio Rijnmond, maar ze steken Japanners naar de kroon als het gaat om de smaak van hun sojasaus.

Ze komen uit de regio Rijnmond, maar ze steken Japanners naar de kroon als het gaat om de smaak van hun sojasaus. Vier Rijnmonders die zich verenigd hebben in het bedrijfje BoerBakkerBert maken sojasaus 'volgens de keizerlijke methode'.

De sojabonen en de tarwe komen uit de Hoeksche Waard en de saus wordt gebrouwen in een bedrijfspand in Rotterdam-Zuid. Een nieuw streekproduct is dus geboren. Dit jaar zijn de eerste flessen verkocht.

Bakker Thomas Uljee kwam vijf jaar geleden met het idee om een eigen sojasaus te maken. Hij was in aanraking gekomen met een Amerikaan die hem maakte volgens de traditionele methode.

De sojabonen fermenteren niet in stalen vaten, zoals tegenwoordig het geval is. Ze fermenteren in 30 jaar oude whiskyvaten uit Schotland. De smaak die er nog in zit van de sterke drank draagt bij aan de smaak van de sojasaus.

Die smaak moet je meer als een wijn beschouwen dan als een saus. De smaak blijft veel langer hangen dan van een sojasaus uit de supermarkt en hij ontwikkelt door in de mond.