Ons proces

Meer dan drie jaar

We proberen zoveel mogelijk zelf te doen. Onze sojasaus is het resultaat van een reis die meer dan drie jaar duurt, van bodem tot fles. We dragen zorg voor elke stap in dit proces, elk detail. We kunnen niet anders en zo is ons team dan ook gebouwd.

Absolute beginners

We zien onszelf nog steeds als absolute beginners, en dat zijn we ook. Na tien jaar weten we zeker dat we onze beste sojasaus nog niet hebben gebrouwen.

Bodem

Ons vertrekpunt

Onze niet-aflatende zoektocht naar smaak bracht ons uiteindelijk bij de bodem wat, achteraf gezien, eigenlijk vanzelfsprekend is. Toch was dat in het begin niet onze motivatie. De reden dat we onze eigen gewassen zijn gaan verbouwen, was om volledig zelfstandig te kunnen zijn in onze grondstoffen. We hadden nooit kunnen vermoeden hoeveel kansen, vragen en ontwikkelingen er door diezelfde deur zouden binnen wandelen.

We geloven sterk in de verbinding tussen voedingswaarde en smaak. Toen we de voedingswaarde van onze grondstoffen onderzochten, kwamen we uit bij de bodem. Gezonde grond levert voedingsrijke gewassen op. Maar wat maakt een bodem gezond? Een gezonde bodem draait om de balans tussen drie kernelementen: microbiologie, mineralen en organisch materiaal. Zodra die balans hersteld is, komt de natuurlijke kracht van de bodem tot leven en kan ze ons geven wat ze te bieden heeft. Al onze landbouwprincipes zijn erop gericht precies dat mogelijk te maken.

Zaden

ZE DOEN ER TOE

Zaden! Het begin van het leven! Klinkt misschien wat bombastisch, maar het is waar. Voor ons was het vooral het begin van een zoektocht, gedreven door nieuwsgierigheid. Juist het onbekende maakt het zo aantrekkelijk. Voor ons begon het met smaak. Een uit de hand gelopen zoektocht die ons bij allerlei instituten bracht. Zo kregen we de kans om variëteiten te testen en te kweken die al decennia, soms zelfs eeuwen, niet meer het daglicht hadden gezien.

Voor ons is dit een proces dat nooit af is, maar nu al grote invloed heeft op de keuzes die we maken. We telen niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Daarom speelt zaadselectie een belangrijke rol. Tegelijkertijd kunnen we spelen en experimenteren met zowel oude als nieuwe rassen. Tarwe en sojabonen zijn twee van onze belangrijkste ingrediënten, maar de zoektocht stopt daar niet. We proberen ook ons eigen sesamzaad, rijst, pepers en zoete sorghum te telen. Allemaal met het doel volledig zelfstandig te worden in onze ingrediënten. Dat lukt niet altijd. We falen (vaak), maar juist dat helpt ons om ons kernproces beter te begrijpen.

‘’Wat je kweekt, doet ertoe. Wij geloven dat smaak succesvol kan zijn waar co modificatie heeft gefaald.’’

Thomas Uljee

Oprichter - Verantwoordelijk voor morgen

Teelprincipes

HERSTEL EN VERSTERK DE NATUUR

Ons oorspronkelijke doel was om te telen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en dat is het nog steeds. Toch hebben we geleerd dat, als je het goed doet, die twee hand in hand kunnen gaan. Onze landbouwprincipes blijven zich voortdurend ontwikkelen. Velen hebben geprobeerd ze te vangen in labels en termen die uiteindelijk allemaal ongeveer hetzelfde betekenen. Wij houden het liever doodsimpel. Ons doel is om meer achter te laten dan we aantroffen. Jaar in, jaar uit. Dat resulteert in een manier van werken die mét de natuur meewerkt in plaats van ertegenin.

Dat vraagt om een holistische manier van denken, daadwerkelijke interactie en een hyperlokale aanpak. Het leent zich niet voor handige checklists, audits of certificeringen. We voelen ons ook niet geroepen om met een vinger te wijzen of anderen te vertellen wat ze zouden moeten doen. Wij doen wat voor ons werkt en laten het aan jou om te bepalen of dat goed of fout is. Laat je eigen ogen en oren onze certificering zijn.

''Wij geloven dat de natuur de sleutel is tot haar eigen herstel. Daarom werken we met de natuur samen, in plaats van ertegen.’’

Thomas Uljee

Oprichter - Verantwoordelijk voor morgen

Brouwerij

ALTIJD AAN HET LEREN

Eindelijk… je bent er! Helemaal bij hoofdstuk vier: het daadwerkelijke proces van het maken van sojasaus of shoyu, als je wilt. We zouden kunnen volstaan met een praktische uitleg over hoe sojasaus wordt gemaakt, maar dat kun je zelf eenvoudig opzoeken. Wat voor ons interessanter is om te delen, is waar wij in geloven.

We brouwen onze sojasaus met respect voor eeuwenoude tradities. Tegelijkertijd hebben we het vooral geleerd door vallen en opstaan en daardoor het proces ons eigen gemaakt. Sommige stappen zullen bekend klinken, andere zijn simpelweg het resultaat van onze eigen interpretatie en logica. Het luisteren naar onze zintuigen staat centraal in alles wat we doen. Alles gebeurt met de hand, en die persoonlijke connectie is fundamenteel voor ons. Het helpt ons, stap voor stap, beter te begrijpen wat er tijdens het hele proces gebeurt.

Traditioneel brouwen van sojasaus draait om vier hoofdingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en water. Fermentatie is een essentieel onderdeel van het proces, hoe langer de saus fermenteert, hoe dieper en complexer de smaak kan worden. Onze sojasaus fermenteert en rijpt minimaal 24 maanden in voormalige Amerikaanse witte eiken whiskyvaten, zorgvuldig geselecteerd bij enkele van de beste distilleerderijen ter wereld. Het gebruik van deze vaten als fermentatievat zorgt voor een rijke, unieke smaak waar Tomasu om bekend staat.

‘’We leren door te doen. Alles met de hand, aangestuurd door onze zintuigen.’’

Piet van Westen

Founder - Head of Product

Interactie

Serieus plezier

Het laatste en minst tastbare onderdeel van ons product is onze interactie met de buitenwereld. Alles wat we doen, wordt gevoed door de som van onze ontmoetingen met echte mensen. Niet bedacht of geconstrueerd, maar organisch ontstaan. We willen een open platform zijn waar we kunnen uitnodigen, delen en leren.

Ons product is het resultaat van een creatief proces. Het draait om de mensen die met Tomasu werken en het gebruiken. Zij geven ons richting, als team en als merk. Of je nu een chef bent met meerdere Michelinsterren, journalist, onderzoeker, student, boer, kunstenaar of gewoon een enthousiaste hobbyist… de deur staat voor iedereen open. We delen graag wat we hebben en wat we níet hebben omdat juist die uitwisseling onze nieuwsgierigheid voedt. Onze strategie is vrij eenvoudig: als we het leuk vinden (écht leuk), doen we het. En als dat niet zo is, zeggen we vriendelijk nee. Dat betekent dat we alleen worden begrensd door onze eigen smaak en interesses. Eerlijk gezegd heeft die houding ervoor gezorgd dat we ons hebben kunnen omringen omringen met een waanzinnig groep mensen. Eerlijk gezegd is dat misschien wel hetgeen waar we het meest aan verslaafd zijn geraakt.

‘’Plezier wint het altijd van intelligentie. Een kernprincipe dat we erg serieus nemen.’’

Bert Mulder

Oprichter - Verantwoordelijk voor vandaag