Door Michka Chel - Koken op een eiland van klei

Heldere tomatenbouillon met Tomasu

Ingrediënten

  • 1,5 kg trostomaten
  • Een handje trostomaten
  • 1 paprika rood
  • ½ bol knoflook
  • 2 appels
  • 500ml water
  • Tomasu Soy Sauce naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 graden hete lucht of boven en onder warmte. Snijd de trostomaten doormidden en leg ze samen met de gesneden paprika en knoflook in een ovenschaal. Voeg zout en peper toe.

Pof de tomaten ongeveer 30 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en doe de tomaten en het vocht in een pan. Pureer de tomaten met een staafmixer en voeg 500ml water toe. Leg een thee- of passeerdoek in een vergiet met daaronder een grote opvangkom. Giet de gepureerde tomaten in deze doek. Laat een paar uur uithangen.

Het vocht dat je overhoudt is een heldere tomaten bouillon voor de Hoeksche gazpacho. De pulp die je overhoudt is de tomaten passata die je gebruikt voor bijvoorbeeld zelfgemaakte barbecuesaus. Breng de heldere bouillon verder op smaak met peper en zout.

Schil en snijd de appel in superdunne plakjes of kleine blokjes en leg deze als eerste in een diep bord. Giet daarna een beetje van de heldere tomaten bouillon over de appel en maak de gazpacho af met verse snoeptomaten en maak het helemaal af met verse kruiden zoals oregano, munt of klaverzuring.

Garneer naar smaak met Tomasu Soy Sauce. Druppel wat olijfolie over de koude gazpacho en voeg eventueel wat peper en zout toe.