Door Vanja van Leeden - INDO STOK

Kecap Manis

Ik gebruik voor dit recept de sojasaus van Tomasu. Deze neder-sojasaus met zijn complexe smaak komt voor mij het dichtst bij het echte werk. Dat klinkt misschien gek voor een saus uit Aziƫ, maar ik heb nooit het privilege gehad ambachtelijk gemaakte Japanse of Chinese sojasaus te proeven, vandaar.

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten trekken

Ingrediƫnten

  • 2 serehstengels, het witte gedeelte
  • 6 limoenblaadjes
  • 2 steranijs
  • 4 cm laos
  • 1 kaneelstokje
  • 175 g Javaanse suiker
  • 2 eetl. Tomasu sojasaus

Bereiding

Kneus de sereh in de vijzel en scheur de limoenblaadjes in. Kneus ook de steranijs, de laos en het kaneelstokje door er een paar maal op te slaan met de stamper van de vijzel.

Doe de Javaanse suiker met 3 eetlepels water en de specerijen in een sauspan en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en neem van het vuur. Laat nog 30 minuten trekken en zeef de substantie.

Meng de sojasaus door de afgekoelde suikersiroop. Als het goed is, smaakt het lekker hartig, maar voert zoet de boventoon. Het kan zijn dat de verhoudingen met een ander merk sojasaus iets anders zijn. Dus gebruik lekker die van Tomasu, dan weet je dat je goed zit!

Gebruik de zelfgemaakte kecap manis om te marineren, als condiment of maak er sambal kecap mee.