Door Torben Bouterse - Chef of Restaurant 1397
Nam Kee vinaigrette a la 1397
:quality(10):blur(10,10))
Vroeger op school moest ik, net als bijna alle kinderen in Nederland, boekverslagen schrijven. Ik heb ooit het boek Oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum gekozen. Lezen was niet altijd mijn favoriete bezigheid. Daarom sprak de film me meer aan. In de film laat de mevrouw de jongen oesters proeven in een restaurant aan de Zeedijk in Amsterdam. Eindoordeel: wat is die Nam Kee en wat kan ik ermee? Zo is dit recept ontstaan in combinatie met Tomasu-sojasaus. Ik gebruik het bij oesters, sint-jakobsschelpen, vissoorten zoals koningsvis, zeebaars, rundvlees en heel lekker bij vegetarische gerechten zoals geroosterde knolselderij of Aziatische gerechten.
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 rode paprika
- 30 g zwarte bonenpasta
- 10 g zwarte knoflookpulp
- 200 ml Tomasu sojasaus
- 100 ml Tomasu zoete pittige sojasaus
- 300 ml zonnebloemolie
Benodigdheden
- Garde
- Steekpan
- Snijplank
- Koksmes
- Maatbeker
- Inmaakpot
Bereiding
Maak de sjalot en knoflook schoon en hak ze zo fijn mogelijk. Verhit een grote pan op laag vuur. Giet een scheutje zonnebloemolie in de pan, voeg de sjalot en knoflook toe en verwarm deze langzaam.
Als de ui en knoflook mooi bruin zijn, voeg je de zwartebonenpasta en zwarte knoflook toe. Roer goed door en zet het vuur uit. Giet de sojasaus erover. Snijd de rode paprika in fijne blokjes en voeg deze ook toe aan de pan. Giet tot slot de zonnebloemolie erover.
De vinaigrette is nu klaar om te proeven. Ik bewaar deze altijd in een weckpot. Goed schudden voor gebruik. Om de vinaigrette zo lang mogelijk lekker te houden, bewaar je hem in de koelkast.