Door Torben Bouterse - Restaurant 1397

Oesters met Tomasu witte wijn saus

"De zoetheid van de ‘Tomasu Sweet Soy’ is heerlijk in combinatie met de oester."

Ingrediënten

  • 3 oesters per persoon (Irish Mor nr. 1)
  • 25 g boter
  • 5 witte peperkorrels, gekneusd
  • 1 laurierblad
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 250 g witte wijn
  • 300 g kippenbouillon
  • 75 g Tomasu zoete sojasaus
  • 250 g room
  • 25 g eidooier
  • Citroensap naar behoefte

Voor het opdienen

  • 500 g zeezout

Bereidingen

Bereiding saus

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de peperkorrels, laurierblaadjes en sjalot toe en bak lichtjes. Blus af met witte wijn en laat inkoken tot een kwart. Voeg de kippenbouillon en 150 gram room toe. Laat inkoken tot de gewenste dikte en zeef door een fijne zeef. Breng op smaak met citroensap en voeg de Tomasu zoete sojasaus toe.

Meng de resterende 100 gram room met de eidooiers en bind de saus met de liaison (mengsel van room en eidooier). Laat niet meer koken. De saus is klaar, dek deze af met aluminiumfolie.

Bereiding oesters

Om de oesters mooi te presenteren, gebruik je het zout en leg je dit op het bord. Druk de oesterschelpen voorzichtig in het zout. Open de oesters. Snijd de baard eraf en laat deze uitlekken.

Dep de oesters droog op keukenpapier of een theedoek. Snijd de oesters in 3 stukken en leg ze terug in de schelp.

Opdienen

Maak vlak voor het serveren de saus schuimig met een staafmixer en giet deze met een lepel op de oesters.

Serveer de oesters bijvoorbeeld als voorgerecht na een koud voorgerecht. De zoetheid van de Tomasu zoete sojasaus is heerlijk in combinatie met de Ierse oester. De saus wordt helemaal opgestuwd en vormt een mooie balans.

De zilte zoetheid van de saus past perfect bij deze oester en maakt het, in combinatie met het romige karakter van de saus, een eenvoudig maar heerlijk gerecht.

Soms hoeft een gerecht niet meer te zijn.