Tomasu Madame Jeanette
De zoektocht naar onze Madame Jeanette peper gaat verder
:quality(10):blur(10,10))
Sommigen van jullie herinneren zich misschien nog de 3 verschillende zoet pittige sojasauzen die we vorig jaar hebben gelanceerd. Voor wie het gemist heeft… onderaan de pagina vind je de link naar dit verhaal. Kortom, dat verhaal is de eerste stap in onze zoektocht naar unieke peper soorten. Het heeft ons drie jaar gekost om met deze pepers de eerste batches sojasaus te maken. De respons was op zijn zachtst gezegd behoorlijk overweldigend. We hadden dus weinig overtuigingskracht nodig om door te gaan met het telen van onze eigen pepers. Dus dat deden we.
Van fouten leer je...
Nog vóór de lancering van de producten in 2022 gingen we gewoon door en plantten we vijf geselecteerde variëteiten van Madame Jeanette-pepers. We hadden toen geen idee... want wat bleek: deze planten zijn kruisbestuivers. Blijkbaar hadden we de jaren daarvoor gewoon geluk gehad. Maar dit jaar groeiden er allerlei verschillende soorten pepers aan één en dezelfde plant. Het is prachtig om te zien hoe de natuur haar gang gaat, maar het zette ons wel drie stappen terug in ons smaakselectieproces... Dus: terug naar de tekentafel.
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
Nieuwe peper!
Met hulp van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) hebben we zorgvuldig één variëteit geselecteerd. Het is de meest oorspronkelijke Madame Jeanette-peper die we konden vinden. Deze variëteit vindt haar oorsprong in Suriname. Met hulp van de mensen van Zorgboerderij Beversoord hebben we de zaden geplant. En hoewel we deze gewassen al meer dan 4 jaar telen… blijft het een proces dat veel inzet en persoonlijke aandacht vraagt. Maar de resultaten zijn veelbelovend.
:quality(10):blur(10,10))
Het resultaat?!
Deze variëteit heeft zich bewezen als een sterke en resistente plant, met veel vruchten. En het allerbelangrijkste… de pepers zagen er goed uit en roken heerlijk! We kunnen niet genoeg benadrukken wat het betekent om te werken met gewassen die je de afgelopen maanden hebt zien groeien. Het verandert je hele kijk op de rest van het proces. Het is een gevoel dat moeilijk in woorden te vatten is. Dus jullie zullen ons moeten vertrouwen als we dat zeggen ;-).
We hebben Tomasu’s kenmerkende sojasaus als basis gebruikt, waarbij de hitte is verzacht, zodat de smaak van de peper beter tot zijn recht komt en hopelijk ook meer gewaardeerd wordt. De laatste stap was om onze illustrator te vragen een nieuw ontwerp te maken. De kleur van dit nieuwe etiket vertegenwoordigt de kleur van de peper en haar plant.
En daar is hij dan! Een nieuwe ‘Sweet Spicy Soy Sauce’. We hopen dat jullie hem net zo lekker vinden als wij!
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
"Na de lancering van vorig jaar zijn we blij om de ‘Special Sambal’ aan ons assortiment toe te voegen."
Update Tomasu Limited Edition Sambal
Soms ontstaan de mooiste dingen per toeval. Onze Tomasu Sambal is daar het perfecte voorbeeld van. Oorspronkelijk ontstaan als bijproduct van onze Sweet Spicy Soy Sauce, krijgen we nu de kans om een unieke batch te maken. We hebben de overgebleven ingrediënten van onze ‘Limited Sweet Spicy Soy Suace’ gebruikt om deze sambal te creëren. Een kleinschalige productie die de krachtige smaken van onze Madame Jeanette pepers vangt, doordrengt met onze kenmerkende sojasaus.
Voor ons komt in deze sambal alles samen. Het is een combinatie van vallen en opstaan, vakmanschap en de steun en ervaring van de mensen om ons heen. En als je genoten hebt van onze eerste sambal, dan wil je deze zeker niet missen.
:quality(10):blur(10,10))