Door Vanja van Leeden - INDO STOK

Saté nanas - Ananassaté met tamarinde en pinda-karamel

Grilled chicken skewers with sauce and chopped nuts on a textured oval plate, set on a rustic surface.

Fruit op een stokkie. In Indonesië is het vooral een nouveauté voor generatie Z. Ach wat. Millennials en tussen wal en schip vallende xennials behoren ook tot de doelgroep. Traditioneel is het niet, dat wil ik er maar mee zeggen. Ik was sceptisch over zoete saté, maar deze ananassaté is leuk uit de bus gekomen. Zoet, zuur, zout en knapperig door de pinda’s.

Ingrediënten

Bereidingstijd: 45 minuten

Karamelsaus

  • 300 g kristalsuiker
  • 90 ml water
  • 50 g glucosepoeder (verkrijgbaar bij onder andere Amazing Oriental)
  • 150 ml slagroom
  • 100 g boter, gesmolten
  • 30 cm gember, geschild en fijn geraspt
  • 2 el Tomasu sojasaus

Verder nodig

  • 100 g tamarindejam (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten)*
  • 1 ananas
  • 100 g verse, gepelde pinda’s, grof gehakt
  • rasp van 1 biologische limoen

* Als je geen tamarindejam kunt vinden, gebruik dan tamarindepasta uit een potje. Die is iets zuurder, dus pas de hoeveelheid aan voor de marinade. Het moet zuur én zoet zijn.

Bereiding

Maak de karamelbasis

Doe de suiker met het water en de glucose in een hoge pan (het gaat straks spetteren). Gebruik je geen glucose, voeg dan 50 ml extra water toe. Roer kort door en zet het vuur dan hoog. Wacht tot de suiker begint te bubbelen en karamelliseren. Dit kan even duren, maar blijf erbij – voor je het weet is het verbrand. Zodra de suiker begint te kleuren, zet je het vuur lager voor meer controle.

Maak de karamelsaus af

Als de suiker de kleur van – jawel – karamel heeft, voeg dan de slagroom toe. Pas op, het zal flink spetteren en bruisen. Blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Haal van het vuur, voeg de boter toe en roer door. Breng op smaak met de fijn geraspte gember en de Tomasu sojasaus – deze werkt als zout en geeft je een soort salted caramel, maar dan nog lekkerder.

Maak tamarindekaramel

Meng de tamarindejam met 5 eetlepels van de karamelsaus.

Bereid de ananas voor

Maak de ananas schoon, snijd in stukken van ongeveer 3 x 3 cm en meng met de tamarindekaramel. Zet apart tot gebruik.

Rijg en grill de ananas

Rijg de ananasstukken aan stokjes die in water zijn geweekt. Idealiter grill je deze saté op een vuur dat al wat is afgekoeld, dus aan het einde van een satésessie. Grill de saté ongeveer 5 minuten per kant tot de buitenkant begint te karamelliseren en er lichte schroeiplekken ontstaan.

Serveer

Serveer met de overgebleven karamel, bestrooi met de gehakte pinda’s en limoenrasp.