3 spicy limited editions, een 3 jaar durig avontuur
:quality(10):blur(10,10))
Dit verhaal gaat terug naar de lente van 2019. Het was in maart van dat jaar dat we onze ‘Sweet Spicy Soy Sauce’ lanceerden. Eigenlijk werden we gedwongen door een aantal mensen die simpelweg zeiden dat we dat product niet voor onszelf konden houden. Maar hier zijn we dan, en wat begon als een simpel experiment is uitgegroeid tot een van onze populairste producten. Bij Tomasu zijn we trots op het feit dat we alles zelf doen. Dus zodra we ons realiseerden dat de ‘Sweet Spicy Soy Sauce’ hier was om te blijven, zijn we begonnen met het zoeken naar unieke variëteiten.
Onze onophoudelijke zoektocht naar smaak bracht ons naar de peperverzameling van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN), die ons vriendelijk voorzien heeft van enkele unieke soorten. CGN richt zich op het behoud en het gebruik van groentegewassen. En zo gebeurde het dat we in 2019, 5-10 zaden per soort ontvingen, die we sindsdien zijn gaan kweken, testen en vermeerderen.
Peperplanten vergen behoorlijk wat zorg en aandacht. Gelukkig kregen we hulp van Zorgboerderij Beversoord. En eerlijk gezegd, we hadden het niet zonder hen gekund. Het kweken van deze pepers voor de eerste keer is al een behoorlijke klus, maar ze kweken om zaden te verzamelen voor vermeerdering vergt nog meer toewijding. Deze enorme inspanning leidde tot minimaal 10 kilogram van elke soort. Precies de hoeveelheid die we nodig hadden voor een één-vat-recept. Dus aan het einde van vorig jaar waren we in staat om 3 vaten te vullen met 3 verschillende soorten pepers.
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
"De eerste persoon buiten ons team die deze producten probeerde was niemand minder dan Sergio Herman."
So far so good! Nu is het tijd voor de proef op de som. En ja, we vonden het lekker! Maar dat zijn wij natuurlijk. En geloof het of niet… de eerste persoon buiten ons team die deze producten probeerde was niemand minder dan Sergio Herman. Die toevallig, omdat zijn reis naar Zuid-Afrika werd geannuleerd door Covid, onze brouwerij bezocht met een volledige camera-crew. Het resultaat van die show is nog steeds te zien op Netflix (Sergio over de Grens). Zijn reactie (die je zelf kunt zien) zorgde ervoor dat we besloten om ze alle drie uit te brengen. Dus hebben we onze illustrator gevraagd om wat illustraties te maken, zodat we deze experimenten officieel konden omzetten in echte producten.
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))
:quality(10):blur(10,10))