Taiko x Tomasu

Samenwerking met Schilo van Coevorden

Taiko is het toonaangevende, bekroonde Aziatisch geïnspireerde restaurant van Schilo van Coevorden en een van de beste hotelrestaurants van Amsterdam. Een chef op het hoogtepunt van zijn creativiteit. Schilo neemt geen genoegen met enkel verleiden. Schoonheid, smaak, geur en textuur zijn de instrumenten waarmee hij elk zintuig betovert.

Schilo was een van de eersten die ooit contact met ons opnam. Het was nog in de beginfase. We hadden geen idee waar we mee bezig waren toen Schilo ons belde. Het laatste wat we verwachtten, was dat zijn team ons zou uitroepen tot ‘ingrediënt van het jaar’. Maar dat is precies wat er gebeurde. Na een paar bezoekjes over en weer duurde het slechts een paar maanden voordat we samen aan tafel zaten en 'the circle of soy’ beleefden. Een volledig menu opgebouwd rond onze producten.

Door voor soja te kiezen ging Taiko terug naar de natuur en bracht een eerbetoon aan één enkele boon. De boon die in China als een van de heilige gewassen wordt beschouwd en een essentieel ingrediënt vormt in Taiko’s keuken. De levenscyclus van de boon, van een droge boon tot een kiem, een plant en uiteindelijk weer verse bonen. Al deze stadia komen samen in één menu, van voorgerecht tot dessert en van sushi tot noedels.

Naast het menu hebben we niet één, maar twee producten ontwikkeld samen met het team van Taiko. De eerste samenwerking was de ‘Sea Buckthorn Berry Soy sauce’. Met een beetje geluk vind je die nog in onze webshop.

De andere sojasaus die we maakten draaide volledig om de komst van de lente en wedergeboorte. We hebben het over Hanami, een van de kleurrijkste evenementen ter wereld. De ‘Smoked Cherry Blossom Soy Sauce’ is een eerbetoon aan de prachtige ingrediënten van het lenteseizoen en de Sakura-bloesem.